УВВ најде замени за Русите кои се повлекоа од Олимпијадата

УВВ/ ОСБ на својата веб-страница објави информации за прераспределбата на олимписките лиценци на руските борачи кои одбија да се натпреваруваат во Париз.

Наместо руските борачи во слободен стил Начин Монгуш (57 кг), Арслан Багаев (86 кг) и Абдула Курбанов (125 кг), кои МОК ги прими на игрите, право да се бори во Париз доби казахстанскиот борач во лесна категорија. Мејранбек Картбај, соодветно и Украинците Василиј Михаилов и Александар Хотсјановски.

Претходно лиценцата на олимпискиот шампион Заурбек Сидаков (74 кг) ја доби Кинезот Фенг Лу, а местото на еден од најтитуланите борачи во слободен стил во светот Абдулрашид Садулаев на душекот во француската престолнина треба да го заземе претставник на Украина Илја Арчаја. А Шамил Мамедов (65 кг), кој освои норма, се уште ја држи, не се откажува. Според прес-службата на МОК, Дагестанецот кој се бори за Русија го потврдил учеството на игрите, но се уште официјално не го објавил. Доколку матурантот од спортското училиште Гамидов во Махачкала реши да се натпреварува на Игрите, тој ќе биде единствениот руски претставник на турнирот во борење во Париз.

Во грчко-римски стил МОК одобри учество на само двајца Руси – Алан Остаев (87 кг) и Магомед Муртазалиев (97 кг). Турпал-Али Бисултанов од Данска и Лукас Лазогијанис од Германија ги добија олимписки ваучери.

Лиценците за жени добија спортисти од Германија, Франција и Украина.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО