Конечно-каратето се обедини (фото)

Обединување
Конечно!

Во текот на оваа недела (23 јули 2014 г.) во Лозана беше одржан најзначајниот состанок во
историјата на каратето, каде по тридневните преговори падна договор да се обедини овој
спорт.
По 35 години каратето е повторно обединето и ќе биде под закрилата на едно телo –
Унијата на светското карате, поради тоа што сите стилови сега се заедно.
„Ова е остварување на сонот. Толку години се обидувавме да дојдеме до обединување и
тешко е да се поверува дека конечно успеавме во тоа. Но, сето тоа е резултат благодарение
на нашите разлики и комбинации на нашите сили“, изјави првиот човек на Унијата на
светското карате Ричард Јоргенсен.
Првото обединето Светско првенство во карате ќе биде одржано следната година во Сао
Паоло.
Каратето, инаку, е најмасовниот спорт на светот, но не и олимписки поради непостоењето
на единствени правила при борбите.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО