Денеска е Меѓународен ден на кикбоксот!

Денес, 30 ноември, е Меѓународен ден на кик боксот. На овој ден, привремениот Меѓународен олимписки комитет (ИОК) ја признава Светската организација за кик бокс организации (ВАКО). Ова е историски чекор и отвора ново поглавје во историјата на кик боксот.

Денес, кик бокс заедницата има за цел да ги промовира вредностите на боречкиот спорт кој комбинира удари со рака и нога. Секоја борба се одвива во боксерски ринг, а натпреварувачите носат ракавици, штитници за уста и шорцеви. Терминот кик бокс настанал во Јапонија во 1960-тите.

Тоа е јапонска хибридна боречка вештина. Беше развиен со адаптација на борбени техники од карате, западен бокс и мај тај. Кикбоксот е еден од боречките спортови кој даде значаен придонес во појавата на мешаните боречки вештини (ММА) во 1990-тите.

Денес кикбоксот се практикува со голем број уникатни потези низ светот. ВАКО/ WAKO има 147 земји-членки од пет континенти, вклучително и Македонија, и се фокусира на добро управување, транспарентност и одговорност.

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО