Значењето и важноста да се занимавате со боречките спортови!

Да се занимавате со боречките спортови под соодветна професионална и стручна контрола кај децата доведува до:

 • правилен раст и развојна коските и мускулите
 • развој на моторички способности и координација на движење
 • зајакнување на одбранбените способности на вашето тело
 • подобрување на циркулацијата
 • подобрување на размена на материи во организмот (метаболизам)
 • ефикасно елиминирање на штетните материи во организмот
 • правилнo формирање и созревање на личноста кај децата.

Преку изборот да се занимаваат со боречки вештини кај децата дополнително придонесува за:

 • самодоверба
 • издржливост
 • дисциплина
 • самоконтрола
 • чувство за правда
 • почит кон себе и другите
 • здрави животни навики.

Вклучувањето на децата во ваква организирана спортска активност, особено оние кои се занимаваат со боречки вештини го намалува ризикот и од:

 • социјално-патолошки појави
 • криминално однесување
 • проституција
 • конзумирање на алкохол
 • конзумирање на опојни дроги
 • и уште многу други девијантни појави.

Пишува: м-р Дејан Мицкоски – тренер 2 дан во ЏК Сеишин

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО