Златно гран при финале со најдобрите борачи во Светот!

bore 1

Обединетите светско борење (ОБС/UWW) најави нов квалификациски распоред и преразгледување конкуренцијата за Златниот гран при – организациски најголемата награда што може да се заработи во сезоната.

 Борачите за Златниот гран при  ќе се квалификуваат со освојување на медал на Светско или континентално првенство, а одреден број ќе учествуваат по пат на континентални квалификациите.

 „Новите правила за Златниот гран при помогнаа прераспоредот на натпреварите за нашата елитни конкуренти“, изјави претседателот на ОБС, Ненад Лаловиќ. „Ние им даваме можност да заработат дополнителни приходи и да го имаат потребното време за да се подготват за овој настан“.

 Претходно квалификуваните борачи,  преку разни Гран при турнири во текот на годината, ќе обезбедат место во Златното гран при финале уште пред Светското првенство. Новите процедури не бараат дополнителни натпревари и за обезбедување на мандатите Златниот гран-при ќе се одржи по Светското првенство.

 За настанот, од домаќинот се бара да се гарантира телевизиското покривање со одредбата за меѓународен сигнал.

 „Ние носиме нова возбуда во борењето и на Големиот гранд при настан“, рече Лаловиќ. „Со гаранција дека најдобрите борачи во светот ќе се натпреваруваат на настан кој нуди парична награда, со што се предвидува поголема промоција, но и зголемување на публиката“.

 Златниот гран-при 2015 ќе се одржи од 27до29 ноември во Баку, Азербејџан.

bore 2

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО