Украден појас на ВБЦ подарок за Нелсон Мандела

Украден е појасот ВБЦ што Шугар Реј Леонард му го подари на Нелсон Мандела. Главната атракција на музејот посветен на Мандела му е подарена Леонард во 1990 година.

Појасот очигледно бил единствената мета на разбојниците, бидејќи ништо друго не недостасувало по акцијата. Полицијата засега нема осомничени и бара помош од јавноста.

Шугар Реј Леонард му ја подари титулата на Мандела кога лидерот беше ослободен по 27 години политички затвор. Мандела боксираше како млад, а Шугар точно знаеше каков скап подарок ќе биде тоа за него.

Од лево кон десно: Мајк Тајсон, Нелсон Мандела, Шугар Реј Леонард и Џо Фрејзер

Според блиските до лидерот, тоа навистина му било еден од омилените работи. Покрај боксерското минато, тоа се припишува и на љубовта кон борбите на Шугар Реј Леонард, неговиот омилен боксер.

Приказната за мечот во кој Леонард го освои предметниот појас е исто така доста возбудлива. Ова е едно од многуте враќања во рингот за него. По речиси две години неактивност се соочи со Дони Лалонде во новосоздадената суперсредна категорија. Всушност, Лалонде е шампион во полутешка категорија и ја заложува титулата против Леонард. Разликата во големината е огромна и првите рунди се исклучително тешки за предизвикувачот. Шугар дури се најде на подот во четвртата рунда, само втор пат во кариерата.

Но, Реј Ленард џабе не е еден од најголемите борци. Знае кога да боксира и кога да се бори. Откако повторно беше повреден во деветата рунда, му контрира на Лалонде со кроше и го соборува на подот. Мирисајќи крв, тргнува во последен напад што става крај на пресметката.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО