Сонен: Чарлс Оливеира бега од Ислам Махачев

87

Аналитичарот и поранешен борец на УФЦ, Кале Сонен, смета дека Чарлс Оливеира (33-8) избрал погрешна стратегија, за да избегне борба со Ислам Махачев (22-1).

Поранешниот шампион во лесна категорија тврди дека лесно можел да го победи Дагестанецот. ДоБронкс изјави дека избира да се бори со Конор Мек Грегор затоа што сака да си ја надополни банкарската сметка. Оливеира не е шампион, но појаост не го загуби во битка, туку на мерењето.

Во мај, Чарлс не успеа на мерењето во борбата со Џастин Гејџи, што доведе до одземање на појасот. Бразилската ѕвезда си гарантира шанса за појасот и го прескокнува Махачев кој не престанува да го предизвикува.

„Оливеира се обидува да избегне битка со Ислам убедувајќи го светот дека лесно може да го победи Махачев. Чарлс очекува дека никој нема да сака да чита книга чиј крај веќе е познат. Ова е интересна стратегија, изгледа сосема логично.

Во оваа ситуација, сепак, оваа стратегија е против самиот Чарлс. Кога ќе се обиде да не убеди дека ќе го победи Махачев, има уште поголем интерес за нивната битка“, рече Сонен на својот канал на Јутјуб.