Пролетер во соработка со Британската џудо федерација до европскиот врв

proleter-ekipa-cela

Во соработка со Македонската џудо федерација и Џудо федерацијата на Велика Британија и Калед Симонс (лиценциран тренер за џудо од страна на Британската џудо федерација), ЏК Пролетер од Прилеп организира посета на тројца свои џудисти во Велика Британија.

proleter-so-medalisti-9-2016

Во Велика Британија ќе патуваат поискусните стандардни репрезентативци: Никола Велески, Владимир Стојаноски и Борче Ангелов.

„Целта на оваа посета е размена на различни културни искуства, стимулирање и развивање и подобрување на квалитетот на џудистите, како од Македонија, така и од Велика Британија. Ова нема да биде прва ваква посета на џудистите од Пролетер. Ова е веќе традиција во Пролетер да регрутира и презентира свои членови надвор од границите на Македонија. Тие веќе претходно имаат неколку посети на Велика Британија на кои беа успешни како натпреварувачи и амбасадори клубот“, велат од ЏК Пролетер.

proleter-9-2016

Пролетер има изработено програма за учество на овие тројца џудисти да учевствуваат на повеќе меѓународни натпревари- Европски купови, Европски првенства и меѓународни тренинг кампови.

Ова е календарот на натпревари и тренинг кампови на кои е планирано да земат учество џудистите на Пролетер:

8 октомври- Белград EJU/ЕЏУ Куп „Србија опен“

19-31 октомври – Еngland Training at Camberly, Pinewood

22-23 октомври – England Southend International

5 ноември – Кикинда интернационален тренинг камп

11-12 ноември – Тел Авив -Европско првенство У-23, во 2016 година.

2017 година: 25-26 март- Атина ЕЏУ Куп

27-30 март – Атина тренинг камп

15 април – Edinburgh Sportif International Tournament

16-17 април Edinburgh Sportif International Training Camp

29-30 Април – Сараево ЕЏУ Куп

мај- Прилеп – Тренинг со Калед и Колин Мклвер (БЏА Спортски директор, 9-ти дан)

4 јуни – Клуж Напока, Романско ЕЏУ Отворено првенство

15 септември – Марибор, СЛО, Европско првенство за јуниори

11 ноември – Подгорица – Европско првенство У-23.

proleter-flaer

Тренерите на Славе и Александар Димитријоски посочуваат дека ова е голем чекор за македонското џудо и дека само со вакви сериозни проекти и настапи во европска сцена може да се дојде до посакуваниот резултат.

„Ова е голем стимул за сите во клубот, а посебно за младите возрасни категории кои еден ден и тие ќе ја имаат оваа шанса да не претставуваат во светот. Се надеваме дека со напорна работа и спортска среќа ќе дојдеме до европски и светски медал“, велат тренерите на Пролетер.

Ipon.mk/В.Д.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО