Почина двократниот олимписки шампион во бокс Борис Лагутин

Борис Лагутин почина пред неколку дена на 84-годишна возраст.

Лагутин е почесен мајстор на спортот на СССР во бокс, шесткратен шампион на Советскиот Сојуз (1959, 1961-1964, 1968), двократен европски шампион (1961, 1963) и двократен олимписки шампион. (Токио-1964, Мексико Сити 1968).

Ова го соопшти прес-службата на Руската боксерска федерација.

Веднаш по Олимпијадата во 1964 година Борис решил да ја заврши спортската кариера, по што почнал да организира масовни спортски настани. Ја предводи Боксерската федерација на СССР, работи како заменик-претседател на друштвото Спартак.

Бил раководител на Одделението за физичка култура и спорт на Синдикалниот совет, а создал и сопствен фонд „Здравје и спорт“. Во аматерската кариера забележа 287 победи во 298 борби.

Во 2008 година доби одликување медал „За услуги за Москва“ (Москва, 23 јуни 2008 година) – за голем личен придонес во развојот на физичката култура и спортот во градот Москва.

Нека почива во мир!

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО