Косово привремен член на ВКФ

Kosovo vo VKF

Светската Карате Федерација (ВКФ) најавува прием на нови членови, тоа е Националната карате федерацијата на Косово, чиј претседател е Фадил Арифи. Извршниот комитет на ВКФ го потврди привремените членство на НФ Косово минатата сабота, на 13 декември, во согласност со потребните формалности и следење на постоечките процедури за примена на нови членови.

Како резултат на тоа и со непосреден ефект, косовската НФ има право да учествува на сите официјални ВКФ настани. Се очекува Косово да земе веќе на претстојната Карате 1 – Премиер лига, што ќе се одржи во Париз (Франција) кон крајот на следниот месец. Понатаму, ВКФ се радува на нивното учество во Европската карате федерација на Европското првенство во февруари 2015 година во Цирих (Швајцарија). И Париз и Цирих ќе бидат одлична можност за Косово да се интегрира во нивото на меѓународни настани на ВКФ и да се позиционираат за идните шампионати меѓу другите членови на НФ-ии.

ВКФ семејство има доверба дека НФ Косово ќе се развие во текот на наредните месеци и години, до добивањето на полноправно членство, во корист на карате спортот во Косово, но исто така и во регионот и во рамките на ВКФ.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО