Го отпуштија боксерскиот тренер на шампионот Ковалев и му понудија да стане шофер

Почесниот боксерски тренер на Русија Владимир Роштенко, чиј ученик е Сергеј Ковалев, е отпуштен од Тренинг центарот за бокс. Сепак, ова не е се, бидејќи згора на тоа му била понудена работа како возач на автобус.

Роштенко е тренер од 1973 година, тренер-наставник на Челјабинскиот регионален ШВСМ и СДЈУСШОР, тренер на националните тимови од регионот Чељабинск и Русија, личен тренер на титуларни руски боксери како Сергеј Ковалев, Александар Сољаников и Едуард Абзалимов.

Почесен тренер на Русија (1995). Владимир е роден на 10 мај 1952 година во Чељабинск. Во боксот се активирал на десет години, но како боксер не постигнал значителен успех.

Во 1993 година учествуваше во подготовката на руската репрезентација за европските и светските првенства, тренираше руски боксери за Летните олимписки игри 2000 година во Сиднеј.

За време на неговото долгогодишно тренерско работење, Роштенко тренираше многу талентирани боксери кои постигнаа успеси на национално и меѓународно ниво, вклучувајќи 20 мајстори на спортот и четворица мајстори на спортови од меѓународна класа.

Нејасно е што го предизвикало неговото отпуштање. Владимир Роштенко реши да се обрати до рускиот претседател Владимир Путин и се пожали:

„Целиот мој живот го посветив на тренерството и боксот. Штета што мојот студент Дмитриј Диагилев ме извести со предлог да се префрлам на позицијата возач на автобус.

За мене, човек кој помина половина век во боксот, тоа се покажа како удар под појасот со голема сила. Многу зборуваме за воспитувањето на младата генерација, но што видоа младите тренери?

Искрено работев за боксот и за мојата земја, химната на Русија се слушна неколку пати во чест на победите на моите ученици.

И, наместо чест и почит кон староста, ми нудат да бидам зад волан на автобус. Ова е горчливо и трагично“.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО