Две сребра и бронза за Македонија на Медитеранското првенство – украдена победата на Басаров во финалето

Првиот за Македонија заврши со три медали – два сребрени и еден бронзен на Медитеранското карате првенство во Радес, Тунис.

Во борбата за златните медали Бесрат Мемети (-55 кг) загуби од Ихеб Ферчичи (Тунис) 0-1 и Андреј Басаров (+76 кг) од Јусуф Јериди (Тунис) 0-0. Или Билјали (-68 кг) го освои бронзениот медал, славеше против Стефан Милуновиќ од Србија 3-1.

Според извештаите на тренерите, на Басаров му е украдено златото, а судиско изјаснување на домашниот каратист му е доделeна победата.

„Судиите не дозволија домаќинот да биде совладан. 3-2 на судиско изгласување при нерешен резултат 0-0. Сепак, сребрен медал за Андреј Басаров на Медитеранското првенство во Тунис“, напиша на Фејсбук неговиот тренер Жарко Арсовски.

Македонија ќе настапи со 22 каратисти и 26 натпреварувачки влезови.

Кумите тимот за јуниори ќе освои најмалку бронза, за влез финале ќе се бори против победникот од Мароко-Тунис.

Резултати – Медитеранско првенство:

Јуниори

-55 кг
Бесарт Мемети – Милес Амар (Алжир) 2-1
Бесарт Мемети – Хај Наџер Јасин (Тунис) 7-5
Бесарт Мемети – Мохамед Сакни (Тунис) 3-0
Финале
Бесарт Мемети – Ихеб Ферчичи (Тунис) 0-1 финале

-68 кг
Или Билјали – Богдан Миленковиќ (Србија) 4-0
Или Билјали – Кабил Есид (Тунис) 2-2
Полуфинале
Или Билјали – Муита Мохамед Берича 0-1
За бронза
Или Билјали –Стефан Милуновиќ од Србија 3-1

+76 кг
Андреј Басаров – Фарес Роума (Тунис) 3-2
Андреј Басаров – Елхасан Мохамед (Египет) 7-3
Финале
Андреј Басаров – Јусуф Јериди (Тунис) 0-0

Денес настапуваат:

Данка Стојкова кати
Кумите тим јуниори (Басаров, Белистојаноски, Билјали, Мемети, Шаќири)
Кумите тим јуниорки (Ѓурчиновска, Цикуш, Коџа)

Сениори
-61 кг Викторија Јовановска
-61 кг Симона Заборска
-61 кг Јована Мицовска
-68 кг Ангела Мојсовска
+68 кг Бојана Манева

-67 кг Давид Петков
-75 кг Петар Заборски
-75 кг Мурсел Мисини
-84 кг Петар Спасеновски
+84 кг Сетфан Стојановиќ

Кумите тим сениорки (Јовановска, Манева, Мојсовска; Заборска)
Кумите тим сениори (Мисини, Петков, Спасеновски, Стојановиќ, Заборски)

Настапуваат 19 држави со 447 каратисти, односно 484 натпреварувачки влезови.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО