49 медали за македонските каратисти на Европското шотокан првенство и пето место во вкупниот пласман

Македонските каратисти на штотуку заврашеното Европско шотокан првенство во Скопје освои вкупно 49 медали од кои 12 се златни, 14 сребрени и 23 бронзени и во севкупниот пласман по бројот на освоени медали се на петото место. Ова е извонреден резултат во светот на шотокан каратето во организација на Светската шотокан федерација.

Првопласирана е репрезентацијата на Азербејџан со 202 медали – 72 златни, 53 сребрени и 77 бронзенни, следи Романија 263 (68-71-124), Турција 88 (22-18-48), Молдавија 52 (14-14-25) и Македонија 49 (12-14-23) итн.

Секако, за ова најзаслужни се Штокан акдемијата на Македонија и шихан Живко Тасевски и покрај сите потешкотии што се појавијва.

Денеска Нина Џорџевиќ стана европски шампион во кати во сениорска конкуренција, а Горан Алексовски во ветерани во борби.

На шампионатот учетсвуваа 16 држави со 1500 пријави за натправери, односно околу 900 каратисти, што го прави еден од најголемите карате настани одржан кај нас.

За жал, не делигирањето на домашни судии се одрази на некои натпреварувачи, бидејќи беа оштетени со некои судиски одлуки. Така,контото на медали можеше да биде поголемо.

Организациски ЕП поминаво извонредна атмосфера.

Ipon.mk

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО