Жените одбиваат да учествуваат на турнир во џиу џицу бидејќи дозволуваат настап на трансродови лица

Жените одбиваат да учествуваат на турнир во џиу џицу откако примиле трансродови лица.

Неодамнешниот турнир во џиу џицу организиран од Северноамериканското здружение за граплинг (НАГА) во Џорџија предизвика бурни реакции. На турнирот во полусредна категорија во машка и женска категорија, мажите се покажаа како доминантна сила, додека биолошките жени одбија да се натпреваруваат откако две транс жени ненајавено влегоа во женската дивизија.

Победници на турнирот беа Корделија Грегори и Кориса Грифит, две транс жени. Оваа контроверзност следи по претходната ситуација кога една жена несвесно се спротивстави на машки противник, што покрена прашања за правичноста и безбедноста на женските спортистки.

Политиката на НАГА за учество на трансродови предизвика дебата и нови правила кои бараат трансродовите жени да се натпреваруваат на машки турнири. Овој инцидент го привлече вниманието на предизвиците околу учеството на трансродовите на спортски натпревари.

 

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО