Вјалдер: Не сакам да бидам првак на ВБЦ франшизата

70

Дионтеј Вајлдер ја отфрла идејата да стане шампион на франшизата во ВБЦ.

Иако федерацијата со седиште во Мексико му одеше на рака на Американецот во однос на задолжителните предизвикувачи, „Бронзениот бомбардер“ не сака дополнителни привилегии што ги носи оваа измислена титула.

ВБЦ ја додели својата новоизмислена титула на Канело и Васили Ломаченко, додека Жермал Шарло и Девин Хани со административна одлука станаа станаа шампиони во средна, односно лесна категорија.

Така, ВБЦ практично има два светски шампиони во овие категории.

Насловот на „шампион во франшизата“ е измислен за ослободување на најголемите sвезди со задолжителните предизвикувачи.

Вајлдер се споменува како следен, но светскиот шампион во тешка категорија не го сака тоа.

„Ако Канело го прифаќа тоа и среќен со истото, му честитам. Луѓето ме прашуваат за тој појас на франшизата, а јас не знам многу за тоа. Она што го слушам е дека оваа титула ви овозможува да останете шампион и ако не се борите со задолжителните предизвикувачи, не треба да се борите со нив и со така нешто. Ако тоа не е она што ме интересира “, рече по тренингот на медиумите пред реваншот со Луис Ортиз на 23 ноември.

„Сакам задолжителни предизвикувачи. Момците се пробиваат за да дојдат до број 1 или 2 и ја заслужуваат својата шанса. Зошто би крунисале некого што не мора да има задолжителни предизвикувачи“?

„Кога го одземете тоа, одземате одредени работи од боксот. Ја одземате харизмата и возбудата од боксот. Не сакам да и го одземам возбудувањето на луѓето од боксот. Јас сум опасен борец, имам уништувачка десница. Тоа го правам во текот на целата кариера, и го давамна на навивачите она што го сакаат. И давам разорни нокаути“.

Вајлдер смета дека одлуката на ВБЦ за воведување нови титули покрај постојните светски правци е бесмислена.

„Се надевам дека нема да ми пратат ништо во врска со тој појас првак на франшиза. Немам ништо против момците кои ја прифатија таа титула, но ги слушам навивачите и моето срце. Не мислам дека да бидам шампион на франшиза би било соодветно за мене. Ако сакаат нанекој друга да го дадат тој појас наместо мене, тоа е добро“.