Мајк Тајсон го посети растафаријанскиот камп (ВИДЕО)

26

Мајк Тајсон ужива во својата нова кариера како одгледувач на марихуана.

Поранешниот неоспорен шампион во тешка категорија има свој ранч за одгледување на канабис, а бизнисот го однесе на карипскиот остров Антигва.

Иако се работеше за службено патување, а го прими и премиерот, „Железениот Мајк“ најде време да запали со локалната заедница Растафаријан.

Култот Растафаријан е месијанско движење единствен за Јамајка. Неговите членови веруваат дека покојниот етиопски цар Хаиле Селасие (Рас Тафари Маконен) е бог (кого го нарекуваат „Јах“, изведен од Јахве), кој се појавил како избавувач на сите црнци во светот во светот на белите угнетувачи. Самиот цар никогаш не зборувал на оваа тема и се знае дека бил верник и член на христијанската коптска црква во Етиопија. Денес, некои гранки на растафаријанското движење (на пример 12-те племиња на Израел) се оддалечуваат од тврдењето дека Селаси е бог и го сметаат за „човек испратен од Бога“. Верувањето во Исус и афроцентричкото читање на Библијата се исто така дел од верувањето на Растафаријанците. Етиопија се смета за ветена земја на која ќе се вратат прогонетите синови на Африка. За многу членови на движењето, Етиопија е синоним за Африка. Идејата за репатријација е исто така напуштена, верувајќи дека црнците мора да се борат за своите права во светот на белите угнетувачи.

Инкубациониот период имаше движење во Кингстон по што се рашири на островот. Регрутирајќи членови од редовите на поранешните следбеници на Маркус Гарси, се чини дека до 1934 година се создало цврсто јадро на Растафаријани во Кингстон, од каде движењето се шири низ целиот свет благодарение на Боб Марли.