Украински боксер: Треба да ги разделиме спортот и политиката

Украинскиот боксер Иван Редкач објави нов пост на социјалните мрежи на кој покажа фотографија со непоразениот Русин Дмитри Бивол. Тие се ракуваа во пркос на војната меѓу Русија и Украина.

Русите велат дека ова не е војна, туку специјална воена операција. Украинците велат дека тоа е војна, иако ниту една од страните не објавила официјална војна.

Неодамна многу Украинци ги критикуваа руските спортисти. Повикуваат да бидат отстранети од сите натпреварувања. Најжестоки критичари се браќата Владимир и Витали Кличко.

Радкач не се согласува со нив и повика на одвојување на спортот од политиката:

„Треба да ги разделиме спортот и политиката. Иако овој принцип останува во историјата и треба да се признае дека тие се неразделни. За мене спортот останува надвор од политиката.

Ниту еден политичар не работи со пот и крв како спортистите“, напиша Редкач.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО