„Судијата му ускрати победа на Усик со нокаут над Фјури“

Ноќта на 18/19 мај во Ријад, Александар Усик го победи со поделена одлука Тајсон Фјури и стана првиот апсолутен светски шампион во тешка категорија по 25 години. Покрај тоа, за „Џипси Кинг“ тоа беше прв пораз во професионалната кариера. Како што често се случува, таквите битки не се без жестоки дебати околу нив или без одделни епизоди.

Борбата меѓу Фјури и Усик не беше исклучок во овој поглед. Во последната минута од деветата рунда Александар успешно го закачи противникот со лево кроше, по што Тајсон почна да се ниша и спасот да го бара во клинчот. Усик продолжи да го усовршува моментот, пробивајќи ја одбраната на Британецот кој едноставно паѓаше на јажињата.

Осум секунди пред гонгот да означи крај на рундата, судијата почна да го брои нокдаунот, иако Фјури не падна и сè уште се потпираше на јажињата. Одбројувањето започна и заврши речиси истовремено со ударот во гонгот. Тајсон веќе покажа дека е подготвен да продолжи, но сепак не беше стабилен на нозе.

За време на едноминутната пауза Британецот успеа да се опорави и излезе релативно подготвен за 10. рунди. Одлуката на судијата да почне да го брои нокдаунот се покажа контроверзна. Усик беше подготвен да го заврши Фјури, а во тој момент Тајсон практично лежеше на јажињата, но не падна на подот.

Можеби, без интервенција на судијата, Александар ќе ја доведеше работата до нокаут, а се беше упатуваше кон тоа. Судија на оваа борба беше Марк Нелсон, кој претходно трипати ги водел борбите за неприкосновената титула. Шефот на тренерскиот совет на руската репрезентација, Едуард Кравцов, изрази мислење дека Фјури бил спасен од судијата:

„Нокдаунот не е толку последица на опуштеност. Фјури малку ја изгуби концентрацијата некаде. Мораме да му оддадеме признание на Усик, кој компетентно го заврши моментот. Донекаде дури и му помогна на Фјури судијата на мечот. Го запре со нокдаун во стоење, што е прилично ретка приказна. Судијата можеше да ја прекине борбата со ТКО, ако му дозволеше на Усик да продолжи да работи“, изјави Кравцов.

Можеби во оваа борба Марк Нелсон навистина му одзеде победа на еден борец со нокаут и му помогна на другиот да избегне предвремен пораз. Најверојатно, угледот на Фјури исто така одигра улога, бидејќи тој секогаш се враќа во битка по такви шокови. На еден или друг начин, тоа не му помогна на Тајсон да победи.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Full Violence ™ (@fullviolence)

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО