Стивен Томпсон сè уште не размислува за пензионирање

Една од најтешките одлуки во кариерата на секој спортист е пензионирањето, а така е и за борците. Тажно е што некои одат толку далеку што на крајот евтино ја продаваат својата репутација.

Најдобар пример за ова е Антонио „Бигфут“ Силва, кој загуби десетина натпревари во последните осум години (покрај ММА, тој се обиде и со бокс, кик-бокс и бокс без ракавици).

Слична е ситуацијата и со 39-годишниот Тони Фергусон, некогаш еден од најдобрите УФЦ борци во лесна категорија, кој моментално има шест порази по ред.

Тој го загуби последниот меч во јули со завршница од Боби Грин.

И Б.Ј. Пена го уништи своето наследство со дури седум порази по ред (последниот беше во мај 2019 година против Клеј Гвида), пред да се повлече.

Четириесетгодишниот Стивен „Вондербој“ Томпсон размислуваше за борците кои, без разлика на нивната напредна возраст, одлучуваат да се вратат на борбите.

„Не сакам да бидам борец за кој луѓето ќе речат „па зошто уште го прави тоа“. Кога Фергусон се бореше со Гејџи, тој стоеше во кафезот облеан во крв и само се тресеше обидувајќи се да се вразуми. Мислев дека судијата треба да ја прекине борбата. Тогаш сфатив дека легендите на тој спорт не треба да добиваат толкава штета“, изјави Стивен Томпсон и додаде:

„И Б.Ј. Пен беше еден од нив. Секоја борба што ја водеше по завршувањето на неговиот врв ја губеше. Го уништи неговото наследство. И Федор беше нокаутиран. И тоа остава трајна штета на борците. Не ми се допаѓа кога тоа се случува“.

Вондербој откри дека сè уште не размислува за пензија и верува дека може уште еднаш да го нападне шампионскиот појас на УФЦ.

„Ќе се борам се додека сум здрав и не нанесувам преголема штета. Татко ми кога ќе ми каже да се пензионирам, ќе се пензионирам, добро ме познава. За жал, некои борци немаат од кого да слушнат, па продолжуваат да се борат“, подвлече Стивен Томпсон.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО