Со „Пролетни веселби“ во Чалакли почна сезоната на пеливанското борење

 

Calakli pelivani site 2016

Вчера во Чалакли, Валандлово, се одржа 25. Меѓународен традиционален пеливански турнир –Пролетни веселби. Пред бројната публика и со над 100 пеливани од сите клубови од државата и официјално започна сезоната на пеливанскиот спорт во Македонија.

Calakli pobednici medali 2016

Резултати

Тешка (баш)категорија 100 кг Calakli batka 2016

 1. Јусуф Татли ( Турција)
 2. Мухамед Вејсели ( МКД)
 3. Рамазан Бакија (МКД)

Втора (башаалти) категорија 90 кг

 1. Назми Кавекчи (Турција)
 2. Орхан Имери (МКД)
 3. Гокмен Кавекчи (МКД)

Трета (бујуккорта) категорија 80 кг

 1. Тајфун Демир ( МКД )
 2. Бурхан Кавекчи (МКД)
 3. Стојанче Данилов ( МКД )

Четврта (кучикорта) категорија 70 кг

1.Бислим Муртезани ( МКД)Calakli pobednik 2016

2.Рамадан Мустафа ( МКД)

3.Oрхан Џафери ( МКД )

Пета (дестебој) категорија 60 кг

 1. Реџеп Мемедовски ( МКД )
 2. Фуркан Јаја ( МКД )
 3. Бајрам Ајдари (МКД )

Calakli pelivani proglasuvanje 2016

„Љубителите на овј традиционален спорт беа презадоволни од атрактивноста и вештините на пеливаните . Турнирот беше збогатен и со претстанвиците (пеливани ) од Турција, кои беа силни конкуренти на терен“, велат Хамид Бакија.

Calakli borbi 2016

Организатор на турнирот, воеднои претседател на здружението -Хид бах чен фест, д-р Шенол Таир. Текнички организација беше на Федерацијата за пеливакско борење на Македонија, а-кординатор на турнирот Хамид Бакија.

Calakli borba 2016

Ipon.mk/В. Д.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО