Седум титули за Макпетрол на Државното првенство, продор на млади каратисти

1271

На Државното првенство во карате кое се одржа во Скопје каратистите на Макептрол освоија седум титули во борби поединечно без изгубено финале.

Борба со најмногу акција беше онаа меѓу Бојана Манева и Ангела Мојсовска, а онаа од која најмногу се очекуваше Јакупи-Спасеновски беше интересен во последните 30 секунди.

За одбележување се настапите на младите Абдурахим Идризи и Бериз Куртановиќ, односно Вегим Мурати во финалните мечеви, како дуелот меѓу Петков и Весели.

Куртановиќ и Мурати се изборија за финале покрај Жарко Арсовски и Глигор Петков.

Првенството го следеше и јапонскиот амбасадор Хиронори Савада.

Во тек се натпреварите во борби за екипен првак на Македонија во машка и женска конкуренција.

Резултати финале:

-50 кг Сара Радичевска (Макпетрол) – Марија Петровска (Макпетрол) 4-1
-60 кг Абдурахим Идризи (Макпетрол) – Горан Николовски (Металург) 3-0
– 55 кг Јована Георгиевска (Олимпик Спорт) – Симона Заборска (Макпетрол) 1-4
-67 кг Давид Петков (Макпетрол) – Фахик Весели (Олимпик спорт) 2-2 (победа Петков)
-61 кг Моника Пендаrовска (Макпетрол) – Вероника Костовска (Олимпик спорт) 1-0
-75 кг Мисини Мурсељ (Башкими 2002) – Доан Османи (Фати) 1-2
– 68 кг Бојана Манева (Штип) – Ангела Мојсовска (Макпетрол) 5-7
– 84 кг Берат Јакупи (Асиарт) – Петар Спасеновски (Макпетрол) 0-3
+68 кг Симона Симовска (Олимпик спорт) – Мелиха Омеровиќ (Вардар) 0-4
+84 кг Вегим Мурати (Шкендија) – Бериз Куртановиќ (Кеикс) 3-3

Екипни прваци борби
Штип – мажи
Штип- Макпетрол 3-2

Макпетрол – жени
Макпетрол – Олимпик спорт 2-1

Кати
Пуликсенија Јованоска (Фунакоши Гичин)
Александар Неделковски (Металург)

Кати екипно
Фунакоши Гичин (Бајовски, Спасовски и Спасовски) мажи
Сансаи Метал Апостолов (Аврамова, Богева и Грозданова) жени

Пласман:

Мажи
-60 кг
1. Абдурахим Идриз (Макпетрол – Скопје)
2. Горан Николовски (Металург – Скопје)
3. Дритон Халими (Фати – Тетово)

-67 кг
1. Давид Петков (Макпетрол – Скопје)
2. Фахик Весели (Олимпик Спорт 2007 – Скопе)
3. Усаме Бахтијари (Цветан Димов – Скопје)
3. Роберто Ацковски (Макпетрол – Скопје)

-75 кг
1. Доан Османи (Фати – Тетово)
2. Мурсељ Мисини (Башкими 2002 – Куманово)
3. Димитар Илиевски (Ботони)
3. Ненад Келебиќ (Цветан Димов – Скопје)

-84 кг
1. Петар Спасеновски (Макпетрол – Скопје)
2. Берат Јакупи (Асиарт – Гостивар)
3. Виктор Крстевски (Металург – Скопје)
3. Бобан Џамѓозов (Штип – Штип)

+84 кг
1. Вегим Мурати (Шкендија – Тетово)
2. Бериз Куртановиќ (КК Кеикс – Скопје)
3. Глигор Петков (Макпетрол – Скопје)
3. Цане Давитков (Штип – Штип)

Жени
-50 кг
1. Сара Радичевска (Макпетрол – Скопје)
2. Марија Петровска (Макпетрол – Скопје)
3. Верона Ајдини (Форца – Скопје)
3. Ирина Тапшановска ( ЈКС Центар – Скопје)

-55 кг
1. Симона Заборска (Макпетрол – Скопје)
2. Јована Георгиева (Олимпик Спорт 2007 – Скопје)
3. Елена Биџева (Маваши – Скопје)
3. Марија Милева (Олимпик Спорт 2007 – Скопје)

-61 кг
1. Моника Пендаровска (Макпетрол – Скопје)
2. Вероника Костовска (Олимпик Спорт 2007 – Скопје)
3. Берна Беќири (Форца – Скопје)
3. Викторија Јовановска (Макпетрол – Скопје)

-68 кг
1. Ангела Мојсовска (Макпетрол – Скопје)
2. Бојана Манева (Штип – Штип)
3. Горица Цвејн Ќелебиќ (Кизаме – Скопје)

+68 кг
1. Симона Симовска (Олимпик Спорт 2007 – Скопје)
2. Мелиха Омеровиќ (Вардар – Скопје)

Екипно – мажи:
1. КК „Штип“ – Штип
2. КК „Макпетрол“ – Скопје

Екипно – жени:
1. КК „Макпетрол“ – Скопје
2. КК „Олимпик спорт 2007“ – Скопје
3. КК „Кизаме“ – Скопје

Кати:
Мажи:
1. Неделковски Александар (Металург – Скопје)
2. Бунтески Марко (Гладијатор – Велес)
3. Бајовски Кристијан (Фунакоши Гичин – Скопје)
3. Реџеп Мустафовски  (Гладијатор – Велес)

Жени:
1. Пулексенија Јованоска (Фунакоши Гичин – Скопје)
2. Владанка Аврамова (Сансаи Метал Апостолов – Кавадарци)
3. Каролина Јанчовска (Фунакоши Гичин – Скопје)
3. Теодора Цветковска (Вардар – Скопје)

Екипно – жени:
1. КК „Сансаи Метал Апостолов“ – Кавадарци
2. КК „Фунакоши Гичин“ – Скопје

Екипно – мажи:
1. КК „Фунакоши Гичин“ – Скопје
2. КК „Сансаи Метал Апостолов“ – Кавадарци