Руските и белоруските боксери, судии и официјални лица се исклучени од сите меѓународни натпревари

Управниот одбор (Бордот на директори) на Светската боксерска федерација ИБА донесе одлука за (не)учество на боксери од Русија и Белорусија на меѓународните натпреварувања оваа година, објави официјалната веб-страница на ХБС.

Светската боксерска федерација (ИБА) ги осуди „воените активности против Украина“ и, следејќи ги препораките на Меѓународниот олимписки комитет, ги исклучи руските и белоруските боксери, како и судиите и официјалните лица од сите меѓународни натпреварувања.

Единствен исклучок се натпреварите каде што протерувањето на Русите и Белорусите може да предизвика организациски и правни проблеми (на пр. натпревари кои моментално се во тек).

Тоа значи дека Русите дефинитивно нема да бидат на Европското првенство за млади сениори У-22 во Пореч од 11 до 24 март.

Сите планирани меѓународни натпревари во Русија и Белорусија закажани за 2022 година исто така се откажани. Така, Глобалниот боксерски куп на ИБА за сениори во Русија во јуни е откажан, а нов домаќин на Европското првенство за сениори, кое требаше да се одржи во Улан Уде, Русија од 21 до 31 јули 2022 година, ќе треба да биде пронајден. Универзитетскиот Светски куп во боречки вештини (29 септември до 9 октомври 2022 година) во Екатеринбург, Русија исто така е откажан.

Треба да се истакне дека Русија и Белорусија се боксерски велесили чии боксери редовно ги освојуваат најсјајните медали на сите големи натпреварувања, Олимписки игри, европски и светски првенства, а Русија и Белорусија имаат големо влијание во светскиот бокс.

Светската боксерска федерација ИБА ја предводи Умар Кремљев, поранешниот претседател на Руската боксерска федерација, додека руски Гаспром беше главен спонзор на ИБА и на сите големи натпреварувања.

Изборното собрание на ИБА ќе се одржи на 13 и 14 мај 2022 година во Истанбул за време на Светското првенство во бокс за жени, а уште пред руската агресија и војната во Украина, ИБА на почетокот на февруари објави кандидатури за избор на нов одбор на Директорите.новиот претседател на Светската боксерска федерација.

Текстот на одлуката на Управниот одбор на Светската боксерска федерација ИБА:

„Одборот на директори на ИБА се состана денеска за да се договорат за понатамошни активности за поддршка на најновите препораки на МОК и ситуацијата во Украина.

Осудувајќи ги прекршувањата на олимпиското примирје и воената активност против Украина, ИБА усвои препорака на МОК во врска со учеството на боксери и официјални лица на натпревари (вклучувајќи судии) кои припаѓаат на националните федерации на ИБА на Русија или Белорусија.

Според тоа, тие нема да бидат поканети или да им биде дозволено да учествуваат на меѓународни натпревари во бокс. Секаде каде што тоа не е можно на краток рок од организациски или правни причини, им е дозволено да учествуваат само како неутрални спортисти. Оваа одлука стапува во сила веднаш.

Комитетот го одобри и откажувањето на меѓународните настани планирани во Русија и Белорусија оваа година по препорака на МОК. Овие одлуки постојано ќе се разгледуваат во согласност со ситуацијата.

ИБА е целосно посветена да го стави спортот во служба на мирниот развој на човештвото. Во согласност со овие обврски, Одборот на директори на ИБА понуди и целосна поддршка за мерките насочени кон помош на украинските боксери.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО