Руските борачи останаа без визи за САД

335

Светскиот куп во борење слободен стил ќе се одржи во Ајова, САД. Руското министерство тврди дека нивните државјани се лишени од правото да учествуваат.

Портпаролот на Министерството за спорт, Марија Захарова, ја даде следната изјава во врска со одбивањето да издадат визи за борачите.

„Ние ја гледаме оваа акција од страна на САД како друга акција за спречување на руските спортисти да учествуваат на меѓународни турнири, така што властите во САД ги елиминираат силните противници за своите спортисти.

Одбивањето да издадат виза за САД ги прекршува одговорностите на САД за меѓународни спортски турнири“.

Не е јасно дали овој проблем ќе биде решен навреме за борачите да учествуваат во трката за медаси што ќе се одржи од 5 до 9 април.