Објавена е статистиката на удари: Еве како погаѓаа Усик и Фјури во мечот на векот во тешка категорија

Во прилог на маестралниот настап на новиот апсолутен шампион говори нумеричкиот приказ на ударите.

По речиси 25 години боксерскиот глобус доби нов апсолутен шампион во тешка категорија. Александар Усик го победи Тајсон Фјури со поделена одлука во мечот на векот и се наметна како неприкосновен владетел на кралската категорија на боксот. Љубителите на благородната вештина ширум планетата можеа да уживаат во спектакуларна борба меѓу јажињата на Кралската арена во Ријад, а ние ви пренесуваме статистички преглед на она што го испорачаа украинскиот и британскиот тешкаш во текот на 12 незаборавни рунди.

Според податоците на Compubox, Усик фрлил вкупно 407 удари и погодил 170 од нив (70 во телото), или 41,8%. Новиот апсолутен шампион упати 147 удари и погоди 48 од нив (29 во телото), односно 32,7% во метата, што изнесува 46,9%.

Фјури, пак, уфрли вкупно 496 удари и погоди 157 од нив (46 по телото), или 31,7%. „Џипси Кинг“ упати 286 удари и погоди 62 од нив (6 во телото), односно 21,7% што се однесува до значајните удари, Британецот упати 210 од нив, при што 95 од нив (40 во телото) ја погодија целта, изнесува 45,2%.

Новиот крал на „тешка категорија“, значи, погодуваше почисто и посилно, а беше попрецизен во категориите вкупни и значајни удари, додека Фјури погоди повеќе директни удари, но ако го погледнам односот на испратени и погодени директни удари, Усик беше севкупно попрецизно и во тој дел.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО