ММА борец почина на 21 година поради симнување килограми

ММА заедницата жали за загубата на талентираниот јапонски борец Рјуја Ивамото, попознат како ЧАН-Рју (6-0).

ММА борецот трагично загина на 21-годишна возраст. Се вели дека компликациите кои произлегуваат од губењето килограми може да бидат причина за оваа прерана смрт. Чан Рју се подготвуваше да се соочи со Таира Уехара на Шуто 2023 бр.5 кон крајот на минатиот месец.

За жал, тој не се појави на прес-конференцијата, што ја поттикна промоцијата да му направи здравствена проверка. Здравствената проверка ја изврши претставник на салата на Рју, ММА З џим во Токушима.

Подоцна на промоцијата кажаа дека младиот натпреварувач починал. Блиските до овој трагичен случај велат дека Ивамото не успеал на мерењето за неговата последна борба и сакал да направи се за да избегне неуспех.

Официјалната причина за смртта засега не е објавена. Ивамото беше награден како дебитант на годината во перо категорија на Шуто за 2022 година.

Трагичната смрт на Чан Рју повторно го врати во центарот на вниманието долгогодишниот проблем со намалувањето на тежината во ММА. Спортот доживеа и други такви трагедии, како што е борецот на ОНЕ, Јанг Џијан Бинг, кој исто така почина откако симна килограми.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО