К-1 се враќа, за да си го врати статусот број 1 во кик бокс светот

Денес, кик боксот е меѓу најинтересните и најпопуларните боречки дисциплини во светот, а поради оваа причина постојат голем број синџири кои нудат платформа за највештите мајстори на планетата. Но, во 1993 година, почетокот го даде една единствена организација која фундаментално промени сè. Тоа е организацијата К-1. 20 години подоцна, сепак, финансиската криза го раскрвави шампионатот и тој повеќе не е пионер во спортските кругови. Сепак, сега со задоволство ја споделуваме добрата вест дека К-1 се враќа на 10-ти септември за да ја оживее арената што ги роди некои од најголемите мајстори во боречките вештини.

Честа да ја соопшти веста на специјална прес-конференција ја имаше легендарниот коментатор Микеле Скијавело, пишува Beyond Kick.

Годините на конфликт околу правата на К-1 доведоа до основање на Глори и К-1 Глобал.

Карлос Кикута ќе стане човекот кој ќе го врати синџирот кај луѓето откако ќе ја преземе улогата на продуцент од Такуми Накамура. Токму тој изјави дека К-1 повторно ќе организира меѓународни турнири, а првите светски квалификации ќе се одржат во 2024 година. Тие ќе се одржат во САД, Франција, Јужна Кореја, Тајланд, Кина и Бразил.

„Се надевам дека К-1 ќе стане главна сцена за појава на силни и талентирани борци. Нема сомнеж дека врвните тешкаши беа привлечени кон ММА. Сега ќе се фокусираме не само на корисниците, туку и на борците. За да ги откриеме и развиеме, ќе создадеме конкурентна средина“, рече Кикута.

Со нетрпение го очекуваме враќањето на легендата за да го видиме повторното откривање на великаните од рангот на Ернесто Хуст, Питер Аертс, Марк Хант, Мирко Кро Кап, Бадр Хари, Реми Бонјаски, Семи Шилт и низа други.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО