Ги исфрлија Русија и Белорусија и од карате натпреварите

На сите спортисти од Русија и Белорусија им е забрането учество на турнири под покровителство на Светската карате федерација. Причината е воениот конфликт на Русија со Украина, кој започна на 24 февруари и поддршката на Белорусија за Руската Федерација.

„Нашето семејство е обединето и солидарно со сите погодени од овие страшни настани. Нашата цел е да ја заштитиме нашата заедница додека ги зачувуваме вредностите на почит, интегритет и чест“, рече Антонио Еспиноз, претседател на фабриката.

Потсетуваме дека Меѓународниот олимписки комитет (ИОК) препорача сите спортисти од Русија и Белорусија да бидат суспендирани од учество на којбило меѓународен спортски настан, дури и на најголемите спортски форуми. ИОК го повлече и олимпискиот орден на рускиот претседател Владимир Путин. Покрај него, наградите ги одзедоа и на Дмитриј Чернишенко (заменик премиер на Руската Федерација) и Дмитриј Козак (заменик-шеф на претседателската администрација).

Рускиот претседател Владимир Путин остана без почесниот црн појас – деветти дан во теквондо. Светската федерација во овој спорт потврди дека руските и белоруските спортисти нема да се натпреваруваат под државни знамиња и со својата национална химна на меѓународните натпревари. Од штабот исто така одбиваат да организираат идни турнири во двете земји.

Светската боречка федерација воведе рестрикции и за Белорусија и Русија. Натпреварувачите од двете земји нема да имаат право на учество на меѓународни натпревари под покровителство на федерацијата. Покрај тоа, на двете земји им беше забрането да бидат домаќини на турнири оваа година.

Меѓународната боксерска асоцијација (ИБА), пак, им забрани на сите Руси да учествуваат на турнирите под покровителство на организацијата. Дополнително, руските функционери, вклучително и судиите, се отстранети од позициите. Доколку спортистите од оваа земја не можат веднаш да бидат отстранети од натпреварувањето поради организациски или правни причини, тие ќе боксираат како неутрални спортисти.

Шефот на државата на Руската Федерација повеќе не е почесен претседател на Меѓународната џудо федерација (ИЏФ).

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО