Фажана доби шеталиште посветено на легендарниот Мате Парлов

Kulejo Parlov

Во близина на местото каде што често ги поминуваше своите спортски, но и деновите во пензија, се наоѓа шеталиште кое ќе добие името по легендарниот југословенски и хрватски боксер, Мате Парлов.

Станува збор за шеталиштето кое се наоѓа во Фажана, и се протега од плажата Детско игралиште до вилата Сан Лоренцо. Токму таму Мате Парлов често го поминуваше своето време, а за време на спортски кариера во близина доаѓал да тренира покрај морето.

Всушност, Општината Фажана имаше амбиција да постави голем споменик на Парлов, но за тоа требаше да донесе конечна одлука градот Пула, која веќе не намераваа да ја чекаат, па засега одлучија на еден од најуспешните хрватски боксери да му посветат шеталиште. Кој знае, можеби за неколку дена покрај неа може да протрча некој нов Парлов, мотивирани од ликот и делото од оној на чие шеталиште се наоѓа.

А споменикот, наджите се дека наскоро ќе османе и тој…

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО