Александар Поветкин планира враќање во рингот

Неодамна се појави интересен тренд во професионалниот бокс.

Долго пензионираните ветерани се враќаат во рингот. Неодамна беше најавена борбата помеѓу Мајк Тајсон и Џејк Пол, а Мани Пакијао наскоро ќе се бори со Буакав Банчамек. А сега има информации дека Александар Поветкин одлучил да ја продолжи кариерата. Првично, Русинот многу внимателно ги процени изгледите за продолжување на кариерата.

Здравјето станува голема опасност за постарите боксери. Прво, закрепнувањето по битките станува многу подолго и попроблематично. Второ, за време на самата битка брзината и рефлексите веќе не се исти. Затоа, бројот на пропуштени погодоци значително се зголемува.

Сепак, Александар е подготвен да ризикува и потврди дека ќе се врати во рингот. Тој истакна дека дури имал противник на ум за неговото враќање:

„Се разбира, навистина сакам да се вратам. Здравјето сè уште не ми дозволува, но многу брзо ќе ми дозволи. Сакам да се сретнам во рингот со Дилиен Вајт, од кого загубив последен пат“, изјави Поветкин.

Поветкин има скор од 36–3–1 во бокс и последен пат се бореше кон крајот на март 2021 година. Тогаш загуби од Дилиен Вајт откако пред 7 месеци го победи.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО