УФЦ 1: The Beginning (ВИДЕО)

206

УФЦ 1 е коренито различен од она што го гледаме денес. Настанот вклучува вкупно 8 средби, од кои 7 се дел од турнирот меѓу 8 борци. Правилата се сосема различни – нема категории или нема рунди. Борбата завршува со нокаут или предавање.

Единственото нешто што е забрането е бркање во очите и гризење. Само на УФЦ 12 борците се поделени во различни категории според нивната тежина.

Осумте мажи кои учествуваат во првото издание се: Тејла Тули (сумо), Жерар Гордо (савате), Кевин Роузиер (кик бокс), Зејн Фрејзер (американско кенпо), Ројс Грејси (бразилски џиу џицу), Арт Џимерсон (бокс), Кен Шамрок (шутфајтинг) и Патрик Смит (таеквондо).

Единствената битка која не е дел од настанот е онаа меѓу Џејсон ДеЛучиа и Трент Џенкинс.

Интересно е да се спомене дека ако којабило од овие борби се одржи денес, ниту една од нив нема да дојде до втората рунда.

Победник на турнирот стана Ројс Грејси кој ги доби и трите меча со сабмишн (давење), а наградниот фонд беше 50.000 долари.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4633&v=Z6N1axku8QA