Тренерот на Махачев е загрижен дека може да добијат нокаут од Оливеира

Ислам Махачев долго време се смета за следен владетел во лесна категорија.

Ѕвездата од Дагестан победи во 10 последователни борби во УФЦ и сега конечно ќе ја добие шансата да стане шампион на средбата со Чарлс Оливеира на главниот настан на УФЦ 280.

Навивачите се поделени околу тоа кој ќе излезе на врвот, но повеќето се согласуваат дека борбените вештини што ги поседува Ислам ќе бидат пресудни доколку сака да си замине со појасот околу половината.

Секако, секоја борба започнува од трибината, а за тоа никој не е подобро подготвен од Оливеира.

„До Бронкс“ има неверојатна способност да го издржи притисокот и со текот на годините неговиот удар се подобрува до тој степен што на патот кон врвот на дивизијата ги собори борците како Мајкл Чендлер и Џастин Гејџи.

Главниот тренер на Махачев, Хавиер Мендез, неодамна во едно интервју истакна дека го препознаваат она што го поседува Бразилецот како вештини.

„Исламот е толку добро оформен како борец што ако сакаме да ги спречиме нападите, ќе се одржиме. Ако сакаме да одиме на партер, ќе одиме на партер. Но, можам да ви го кажам ова дека Ислам ќе диктира каде ќе оди битката.

Тешко е да се каже во моментов каде ќе се чувствуваме удобно, но можам да ви кажам дека ќе имаме контрола каде сето тоа оди. Освен, ако нешто не се случи – секогаш се случуваат непредвидени работи. Тие се случија во минатото.

Може да биде нокаутиран – не велам дека не може. Очигледно, Чарлс има таква сила и вештина за да може да го направи тоа“.

Како што имплицираше Хавиер во цитатот погоре, Махачев претходно го вкусил поразот во форма на пораз со нокаут.

Тој загуби во октомври 2015 година од Адријано Мартинс, во неговиот втор настап во УФЦ.

Тогаш на Мартинс му беа потребни помалку од две минути да го заврши Ислам, но од тоа искуство тој ретко бил фатен во таква ситуација.

Оливеира ќе означи значаен чекор напред во конкуренцијата со која се соочи Махачев и ако ништо друго, ќе даде јасна претстава за вистинскиот потенцијал на Махачев.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО