Татарков до Чимаев: Уште неколку такви борби и завршуваш

223

Руската ММА легенда Олег Тактаров, кој успеа да го освои турнирот УФЦ 6 во 1995 година, има совет од Хазмат Чимаев.

Минатиот викенд на Флорида Чимаев со одлука во крвава битка успеа да го совлада Жилберт Барнс. Во една битка, Чимаев прими позначајни удари отколку што имаше примено во целата кариера. „Борз“ ја зголеми серијата на 11-0 во ММА и сега ќе влезе во топ 3 во категоријата.

Бруталните битки се радост за навивачите, но многу лоша работа за борците. Тактаров го знае тоа од лично искуство и во интервју за руските медиуми рече:

„Голема победа за Хамзат Чимаев. Ако борбата трае пет рунди, а не три, тогаш тактички се може да се изгради поинаку. Тоа може да биде помалку трауматично.

Ми се чини дека во пет рунди Хамзат ќе ги покаже своите најдобри квалитети. Тешко е да се опорави од таква битка. Чимаев прими многу удари во главата.

Неколку такви битки – и повеќе не сте борец. Ова може да се случи еднаш во кариерата. Дали забележавте дека во третата рунда Хамзат воопшто не покажа дека е уморен?

Се однесуваше како ништо да не се случило. Ова е многу важно, бидејќи противникот се распаѓа кога ќе види такво нешто“.