Стефан Штерјов го освои третиот „Трофеј штипски боречки асови“ (ФОТО)

Третиот трофеј на „Трофејот на штипски боречки асови“ му припадна на Стефан Штерјов од Балканец.

Најдобар странски борач e Помаков Исмаил (БК Левски Бугарија), a nајдобар техничар e Стаменов Слави (Бе Реал-Сандански Бугарија). Учествуваа 160 деца од Македонија и Бугарија: Балканец-Штип, Карбинци-Карбинци, Спартак-Кочани, Бучим Радовиш, Борец-Велес, Неготино-Неготино, 7 Мај Леов-Прилеп, Ускана- Кичево, Студеничани-Студеничани, Лирија-Скопје, Тефејуз-Скопје, Скопје- Скопје, Безбедност Скопје, Митекс-Катунци Бугарија, Бе Реал-Сандански Бугарија, Беласица-Петрич Бугарија и Левски Бугарија.

РЕЗУЛТАТИ

Подготвителна група(родени 2008, 2009 година и помали) -23 борачи

– 25 кг – (5 борачи)
1.Иванов Аспарух (Митекс-Катунци Бугарија)
2.Манов Леон (БК Балканец-Штип)
3.Фуга Убеј (БК Лирија-Скопје)
3.Рамчевски Денис (Ускана-Кичево)

– 32 кг -(13 борачи)
1.Јорданов Николај (Бе Реал-Сандански Бугарија)
2.Синани Суфијан (БК Скопје-Скопје)
3.Ананиев Марио (БК Балканец-Штип)
3.Кехајов Димитар (Бе Реал-Сандански Бугарија)

-39 кг – (5 борачи)
1.Илијанов Калојан (Бе Реал-Сандански Бугарија)
2.Илиев Валентин (Митекс-Катунци Бугарија)
3.Балабанов Јован (БК Балканец-Штип)
3.Димитров Кирил (Бе Реал-Сандански Бугарија)

Деца (родени 2005, 2006, 2007 година и помали) – 33 борачи

– 40 кг – (15 борачи)
1.Џоров Илијан (Бе Реал-Сандански Бугарија)
2.Димитров Иван (Бе Реал-Сандански Бугарија)
3.Мемеди Омер (БК Лирија-Скопје)
3.Стефанов Роберт (БК Неготино-Неготино)

– 50 кг – (14 борачи)
1.Стаменов Слави (Бе Реал-Сандански Бугарија)
2.Синани Бесјан (БК Скопје-Скопје)
3.Стојков Тео (БК Балканец-Штип)
3.Лазаров Александар (Беласица-Петрич Бугарија)

– 60кг.- (4 борачи)
1.Трајчев Андреј (БК Балканец-Штип)
2.Атанасов Илија (БК Бучим-Радовиш)
3.Ташев Љупче (БК Балканец-Штип)
3.Харалампиев Димитар (Левски Бугарија)

Пионери (родени 2002, 2003, 2004 година и помали) – 70 борачи

-38 кг – (8 борачи)
1.Штерјов Стефан (БК Балканец-Штип)
2.Џоров Божидар (Бе Реал-Сандански Бугарија)
3.Демири Метин (БК Студеничани-Студеничани)
3.Салиев Елвин (БК Бучим-Радовиш)

– 42 кг – (5 борачи)
1.Алили Бесир (БК Лирија-Скопје)
2.Панов Ненад (БК Балканец-Штип)
3.Феруку Омер (БК Лирија-Скопје)
3.Радослав Александар (Митекс-Катунци Бугарија)

– 47 кг – (10 борачи)
1.Помаков Исмаил (БК Левски Бугарија)
2.Поцеста Реџеп (БК Лирија-Скопје)
3.Димитров Дарио (БК Балканец-Штип)
3.Феруку Мухамед (БК Лирија-Скопје)

– 53кг – (9 борачи)
1.Абази Арбен (БК Студеничани-Студеничани)
2.Демишев Апостол (Беласица-Петрич Бугарија)
3.Салихаси Аид (БК Тефејуз-Скопје)
3.Бајрами Валон (БК Лирија-Скопје)

– 59 кг – (10 борачи)
1.Костадинов Сашко (БК Левски Бугарија)
2.Азизи Аќиф (БК Ускана-Кичево)
3.Митев Валентин (БК Карбинци-Карбинци)
3.Исмани Мухамед (БК Тефејуз-Скопје)

– 66 кг – (15 борачи)
1.Беќировски Асим (БК Студеничани-Студеничани)
2.Влахов Аспарух (БК Левски Бугарија)
3.Назифов Фадил (БК Балканец-Штип)
3.Амов Дејан (БК Левски Бугарија)

– 85 кг – (10 борачи)
1.Каранфилов Иоан (БК Левски Бугарија)
2.Ајдари Реџеп (БК Тефејуз-Скопје)
3.Младенов Велислав (Бе Реал-Сандански Бугарија)
3.Селими Агон (БК Ускана-Кичево)

+ 85 кг – (3 борачи)
1.Костов Петар (БК Спартак-Кочани)
2.Ајдари Реџеп (БК Карбинци-Карбинци)
3.Турк Сунај (Борец-Велес) III-место

Се одржа и борење за девојчиња во слободен стил во кои учествуваа преку десеттина натпреварувачки од БК Безбедност-Скопје, БК 7ми Мај Леов-Прилеп и БК Беласица-Петрич Бугарија и прикажаа одлични борби. На овој турнир беше најавено учество и две екипи од Косово кои поради оправдани причини т.е. временски услови не успееа да пристигнат во Штип. Во име на БК Балканец-Штип голема благодарност до борачите, клубовите кои учествува на овој турнир, како и за сите кои беа вклучени во организацијата на турнирот. Се гледаме повторно следната година и најавуваме уште поголем и поатрактивен настан во Штип!

Градоначалникот на Штип, Благој Бочварски доби и признание од БК Балканец за поддршката што ја дава. Признание доби и трикратниот олимпиец Зоран Шоров, најдобриот спортист на Штип на сите времиња..
Голем аплауз добија и пионерите на Балканец, кои неодамна освоија три медали и едно петто место на Балканското првенсто во Словенија- Стефан Штерјов, Филип Тасев и Дарио Димитров. Раководството на Балканец ги награди и асовите во чија чест се одржува Трофејот- семејствата на Киро Ристов,Симеон Шутев, Марјан Наумов, Томе Атанасов, Лазар Коцев и Борче Димитров. /
На турнирот забележавме многу познати боречки работници, како на пример Орце Митров, Страшо Глигоров, Љулзим Вренези, Бетим Вренези, Ангел Скакар, кој им додели благодарници на Бетим Вренези и Дејан Богданов за придонесот што го даваат за борењето. Покрај душекот беше и Драги Панов ,кој настапуваше за Балканец, , Гавриловиќ , Петриње, .На Балканското првенство во Костанца, Романија, каде освои медал. Денеска беше во друшто со своите внуци, борачи.. Мора да се упатат честитки на браќата Виктор и Дејан Богданови, кои беа беспрекорни организатори на овој „Трофеј“.

Ipon.mk/К.М.-В.Д.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО