Швајцарската боксерска федерација ја напушти ИБА

Швајцарската боксерска федерација одлучи да се повлече од Меѓународната боксерска асоцијација (ИБА) за да се приклучи на нова организација – Светски бокс.

Ова го соопшти прес службата на Швајцарската боксерска федерација. Како причина за ваквата одлука Швајцарската боксерска федерација ја наведе изјавата на Меѓународниот олимписки комитет (ИОК) дека ИБА повеќе нема да може да биде домаќин на олимписки боксерски натпревари.

Претходно и Боксерската асоцијација на САД се повлече од Меѓународната боксерска асоцијација. Како одговор, ИБА и забрани учество на нивните турнири.

Покрај тоа, на сите членови на Боксерската асоцијација на САД, вклучувајќи ги и официјални лица, тренери и боксери, им е забрането да имаат каква било врска со ИБА. САД ја создадоа Светската боксерска организација за да се натпреварува со ИБА.

На крајот на минатиот месец, ИБА го суспендираше членството на седум земји: Германија, Шведска, Холандија, Нов Зеланд, Чешка, Либерија и Екваторијална Гвинеја.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО