Познат датумот на Светското првенство во бокс во Белград

171

Договорени се датумите на Светското првенство во бокс за мажи АИБА во 2021 година во Белград, Србија. Турнирот ќе се одржи од 26 октомври – 6 ноември 2021 година.

„Треба да бидеме обединети како никогаш порано во овие предизвикувачки периоди и да им дадеме можност на нашите спортисти да настапат на највисоко ниво. Светското првенство во бокс АИБА за мажи ќе ја покаже нашата решеност да обезбедиме платформа за боксерите ширум светот за да го постигнат својот целосен потенцијал. Имаме целосна доверба дека турнирот ќе се спроведе безбедно, со оглед на нашето успешно спроведување на контра мерките Ковид-19 во текот на оваа година“, рече на состанокот претседателот на АИБА Умар Кремлев.

„Напредокот што АИБА го има и ќе продолжи да го прави од аспект на реформата, ќе биде очигледен на Светските првенства. Ставаме значителен акцент на подобрување на транспарентноста на нашиот спорт, како и на нашето управување. Веќе спроведовме отворено бодување по секоја рунда и ова е само почеток. Ќе ги трансформираме правилата во корист на боксерите, како и да ги направиме работите појасни за гледачите. Светските првенства ќе бидат вистинска прослава на спортот во боксот“, додаде претседателот Кремлев.

На претходното издание на Светскиот шампионат во бокс на АИБА беше домаќин Екатеринбург, Русија во 2019 година.