Побараа ограничување на возраста за боксерските судии

Бран на незадоволство го зафати боксот во САД по минатиот викенд. Причината е уште една скандалозна пресуда на 76-годишниот судија Лоу Морет. Ветеранот е институција во благородната вештина со над 700 средби зад себе.

Во последно време, сепак, ниту еден од неговите поени не одговара на реалноста меѓу јажињата.

Прашањето на масата е дали треба да има поголема граница на возраста за боксерските судии.

Чашата се прелеа по битката на Џорданис Југас и Абел Рамос во Лос Анџелес, кои се бореа за светската титула на ВБО во полутешка категорија. Колегите на Морет, Едвард Хернандез Сениор и Захари Јанг го видоа мечот за Југас со 115-113.

Нивното постигнување во најмала рака е чудно, но што судеше Лоу Морет?

Ветеранот видел цели 8 рунди во корист на Рамос, со оглед на тоа што требаше да земе две – преку сила три.

Статистиката (на приложената фотографија) покажува рекордни индикатори за кариерата на Југас. Кубанецот упати вкупно 768 удари со 30,3% стапка на успех. Неговиот противник има повеќе од двапати помалку пласирани удари и просечни 17,4%. Тешките се 73-51.

Како тогаш Лоу Морет ја виде битката за Рамос од 117-111?

По кратка референца гледаме дека 76-годишниот судија досуди 97-93 за Хорхе Кота против Џејсон Розарио, додека неговите колеги го бодувале мечот 97-93 и 96-94 за Розарио. Во претходниот случај, Морет дал 98-92 за Оскар Негрет против Џошуа Франко… во другите две картички го гледаме спротивното – 97-93 и 96-94 за Франко.

Секој има лоша ноќ, но ова веќе станува тренд.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО