Ова се сите светски шампиони во бокс во секоја тежинска категорија

Во професионалниот бокс има 17 тежински категории и пет главни појаси за секоја од дивизиите: ВБА (Светска боксерска асоцијација), ВБЦ (Светски боксерски совет), ИБФ (Меѓународна боксерска федерација), ВБО (Светска боксерска организација) и Ринг.

Четирите главни организации се ВБА, ВБЦ, ИБФ и ВБО, а на нив е додадена и наградата на американскиот боксерски магазин „Ринг“, која се доделува од 1922 година.

Повеќе појаси и прваци значи дека посотојат само ретки прилики кога може да се обединат титулите во една дивизија. А кога тоа ќе се случи, таа дивизија има апсолутен светски шампион.

Боксерите често се борат во различни тежински категории за да ги зголемат своите шанси за успех, а Мани Пакијао моментално е единствениот борец кој има титули во осум категории.

Ова се светските шампиони во секоја боксерска тежинска категорија на секоја светска организација:

Тешка:

ВБА: Александар Усик
ВБЦ: Тајсон Фјури
ИБФ: Александар Усик
ВБО: Александар Усик
Ринг: Александар Усик

Бриџер (90,7 – 101,6 кг)

ВБА: Евгениј Тишченко
ВБЦ: Лукаш Розански

Крузер (79,4 – 90,7 кг)

ВБА: Жилберто Рамирез
ВБЦ: Ноел Гевор Микаелијан
ИБФ: Немај
ВБО: Крис Билам-Смит
Ринг: Џаи Опетаја

Полутешка категорија (76,2 – 79,3 кг)

ВБА: Дмитри Бивол
ВБЦ: Артур Бетербиев
ИБФ: Артур Бетербиев
ВБО: Артур Бетербиев
Ринг: Нема

Супер-средна (72,6 – 76,2 кг)

ВБА: Канело Алварез
ВБЦ: Канело Алварез
ИБФ: Канело Алварез
ВБО: Канело Алварез
Ринг: Канело Алварез

Средна (69,9 – 72,6 кг)

ВБА: Ерисландри Лара
ВБЦ: Џермал Чарло
ИБФ: Јанибек Алимханули
ВБО: Јанибек Алимханули
Ринг: Нема

Супервелтер  (66,7 – 69,9 кг)

ВБА: Израел Мадримов
ВБЦ: Себастијан Фундора
ИБФ: Бахрам Муртазалиев
ВБО: Себастијан Фундора
Ринг: Жермел Шарло

Велтер (63,5 – 66,7 кг)

ВБА: Теренс Крафорд
ВБЦ: Теренс Крафорд
ИБФ: Јарон Енис
ВБО: Теренс Крафорд
Ринг: Теренс Крафорд

Суперлесна (61,2 – 63,5 kg)

ВБА: Исак Круз
ВБЦ: Девин Хејни
ИБФ: Субриел Матијас
ВБО: Теофимо Лопез
Ринг: Теофимо Лопез

Лесна (59 – 61,2 kg)

ВБА: Џервонта Дејвис
ВБЦ: Шакур Стивенсон
ИБФ: Нема
ВБО: Нема
Ринг: Нема

Суперперо (57,2 – 59 kg)

ВБА: Ламонт Роуч Јуниор.
ВБЦ: О’Шеки Фостер
ИБФ: Џо Кордина
ВБО: Емануел Наварете
Ринг: Нема

Перо (55,3 – 57,2 kg)

ВБА: Рејмонд Форд
ВБЦ: Реј Варгас
ИБФ: Луис Алберто Лопез
ВБО: Рафаел Еспиноза
Ринг: Нема

Супербантам (53,5 – 55,3 кг)

ВБА: Наоја Инуе
ВБЦ: Наоја Инуе
ИБФ: Наоја Инуе
ВБО: Наоја Инуе
Ринг: Наоја Инуе

Бантам (52,2 – 53,5 кг)

ВБА: Такума Инуе
ВБЦ: Јунто Накатани
ИБФ: Емануел Родригез
ВБО: Џејсон Мелони
Ринг: Нема

Супермува (50,8 – 52,2 кг)

ВБА: Казуто Јока
ВБЦ: Хуан Франциско Естрада
ИБФ: Фернандо Мартинез
ВБО: Косеи Танака
Ринг: Хуан Франциско Естрада

Мува (49 – 50,8 кг)

ВБА: Сеиго Јури Акуи
ВБЦ: Хулио Цезар Мартинез
ИБФ: Немај
ВБО: Нема
Ринг: Нема

Папир (47,6 – 49 kg)

ВБА: Кенширо Тераџи
ВБЦ: Кенширо Тераџи
ИБФ: Сивенати Нонтшинга
ВБО: Џонатан Гонзалес
Ринг: Кенширо Тераџи

Сламка (до 47,6 кг)

ВБА: Таманун Нијомтронг
ВБЦ: Мелвин Ерусалим
ИБФ: Џинџиро Шигеока
ВБО: Оскар Колазо
Ринг: Нема.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО