Нејт Дијаз може да се бори за титулата доколку го победи Чимаев

Ако Нејт Дијаз го направи незамисливото на УФЦ 279, тој можеби нема да ја напушти организацијата како што е планирано.

Во текот на целата година Дијаз изјавуваше дека сака да излезе од УФЦ и дека е подготвен да се бори со којбило само за да го исполни својот последен договор. Минатиот месец неговата организација закажа борба против најдобриот борец во полусредна категорија Хамзат Чимаев.

Самиот Чимаев не беше должен да ја прифати оваа борба, но можеше да го чека победникот меѓу Камару Усман и Леон Едвардс и директно да се бори за титулата. Но, неговата желба за тепачки го тера да ја прифати борбата со Дијаз.

Дијаз сега има шанса да добие шанса за титулата ако го победи Чимаев.

„Очигледно, ако Нејт може да го победи 3-рангираниот Хамзат Чимаев, ќе има шанса за шампионска борба“, рече претседателот на УФЦ, Дана Вајт.

„Сите зборуваат за тоа како е невозможно Нејт Дијаз да победи. Ништо не е невозможно во борба. Сè може да се случи.

Нејт Дијаз ја сакаше оваа борба. Неговата желба беше или Чимаев или Френсис Нгану. Секако, оваа борба имаше многу повеќе смисла од онаа со Нгану. Но, секој што вели дека ветеран како Нејт Дијаз не може да победи е луд. Се е можно. По првите две рунди, борбата ќе стане доста интересна“.

Дијаз моментално е во серија од 2 порази, првиот дојде во 2019 година од Хорхе Масвидал, а потоа и од Леон Едвардс во 2021 година.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО