МОК го исцрта патот на боксерите до Париз, задкулисно се зборувања за исфрлање од програмата

Меѓународниот олимписки комитет (ИОК) го објави патот по кој треба да поминат боксерите за да заработат квоти за Игрите во Париз 2024. Првата шанса за сите ќе бидат континенталните Олимписки игри кои ќе се одржат следната година.

Тоа значи дека македонските боксери ќе добијат шанса да добијат визи за француската престолнина во Краков. Таму, од 21 јуни до 2 јули, ќе се организираат Европските олимписки игри.

Во оваа фаза се уште не е објавено колку квоти по категорија ќе бидат распределени во Полска. Ако се суди според претходните квалификации, сепак, најверојатно во пониските тежини ќе бидат доделени 8 визи, а во потешките тие ќе бидат меѓу 6 и 4. Во случај боксерите да не се квалификуваат за Париз на Европските игри , тие ќе имаат две шанси за тоа на светските квалификации во пролетта 2024 година.

Потсетуваме, МОК и го одзеде овластувањето за организација на боксерските турнири за Париз на Меѓународната федерација ИБА. Наместо тоа, комисијата ќе довери посебна структура за спроведување на квалификациите и натпреварите. Самиот спорт е во опасност да испадне од форумот на петте испреплетени рунди во Лос Анџелес 2028 година.

Некои медиуми веќе го најавуваат тоа дека МОК одлучил да го исфрли боксот од програмата, иако оттаму ништо не објавуваат.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО