ИБА е загрижена од изјавата на МОК и се сомнева во коректен однос

Меѓународната боксерска асоцијација се огласи во врска со случувањата за боксот, односно кавлификациите за Олимписките игри во Париз 2024 година, како и соработката со МОК. ИБА се чувствува омаловажена и дека има задкулисни игри наспроти договорената доработка и резултатите што ги покажува на тој план.   

„Меѓународната боксерска асоцијација ги забележува коментарите во однос на неодамнешната комуникација од МОК; ова вклучува ревидирана верзија на системот за квалификации за бокс во Париз 2024 (OQS). И покрај тоа што ги признаваме промените, ИБА останува загрижена, особено во однос на отстранувањето на патеката за рангирање која првично беше договорена во април оваа година. МОК беше составен дел во оваа рана соработка со ИБА, формирајќи посебна работна група за создавање на OQS. Овие доцни промени ќе имаат значително и директно влијание врз договорената прогноза на настаните за 2022/23 година, не само на ниво на ИБА, туку и за конфедерациите кои се длабоко во процесот на планирање на нивните елитни организирани настани. Системот првично одобрен од МОК беше дизајниран да ги направи сите критериуми праведни, транспарентни и отворени за сите.

ИБА, исто така, забележува дека, иако беше критикувана што не ги обезбеди до крајот на јуни сите испораки поврзани со системот за квалификации, особено на помалку од две години пред Париз 2024 година, сè уште нема јасност за тоа како ќе се изврши системот, точна временска рамка и локацијата на мултиспортскиот настан во Африка и светските квалификациски турнири.

Ниту ИБА не е запознаена со консултациите направени од МОК со клучните чинители на ИБА, вклучувајќи ги техничките комитети на ИБА и Комитетот за спортисти на ИБА, додека се тврди дека новиот процес на квалификации ги става боксерите на прво место.

Воочениот пристап со двојни стандарди во врска со работата за заедничко оценување во просторот на техничките службеници останува крајно разочарувачки. Независната експертска група за бокс на МОК и експертите за предметната тема на ИБА работеа исклучително тесно во изминатите 6 месеци за да ја споделат најдобрата практика. Резултатите од оваа позитивна соработка се навистина видени и препознаени на највисоко ниво. Коментарите беа дадени од претседателот на МОК, г-дин Томас Бах, кои се однесуваат конкретно на добрата, чиста и позитивна работа поставена на Светското првенство во бокс за жени на ИБА во Истанбул. Нашата работа во просторот за интегритет веќе имаше значително позитивно влијание врз резултатите кои излегуваат на светско ниво. Довербата е исклучително важна додека работите заедно во тимската средина; позитивните повратни информации преовладуваат во ова време, така што останува навистина тешко и разочарувачки да се разбере ненадејната промена во тактиката и насоката.

ИБА работеше исклучително напорно во изминатите 12-18 месеци во просторот за управување, обука и професионален развој за сите технички службеници. Барањата за курсеви за сите големи првенства се покажаа како голем успех, заедно со поддршката обезбедена од професорот Мекларен и програмата за вештачка интелигенција. Процесот на извлекување по случаен избор е применет на сите настани, а управувањето со овој процес е лично пофалено од независни експерти надвор од организацијата. Сите клучни позиции во полето за игра се внимателно следени за да се осигури дека висококомпетентните функционери темелно се проверени пред назначувањето. Целата соодветна администрација во врска со критериумите за избор е внимателно формулирана и планирана; тековната развојна програма ги опфати сите научени лекции од минатото, осигурувајќи дека методологиите за обука се апсолутно во согласност со најновите барања за етика и однесување; сите тие беа активно поддржани од работната група на МОК/ИБА.

ИБА, исто така, е изненадена кога дозна дека независните експерти идентификувале прашања поврзани со управувањето со натпреварите и процесите на судење и судење за време на Игрите на Комонвелтот во Бирмингем; конкретно кога беа дадени коментари за „како сега е поправено управувањето со интегритетот во врска со техничките службеници во рамките на ИБА“. Иако признаваме дека секогаш има простор за подобрување, забележуваме значителен напредок во горенаведените полиња, што е потврдено во извештајот на Мекларен по обемната работа што ја заврши неговиот тим на лице место на ова конкретно натпреварување.

Новоформираната ИБА се оддалечи од прашањата од минатото. Организацијата има нов демократски избран Управен одбор и тоа е тотално нов субјект. Праведноста и транспарентноста се зборови кои често се користат во секојдневната работна средина на ИБА. Интегритетот останува клучен за нашата работа и за оние усвоени основни вредности што им ги должиме на нашите спортисти и тренери. Остануваме на нивно располагање 24/7 за да се осигуриме дека визијата за IBA се пренесува на глобално ниво; поставувањето на темелите на добрата спортска и етичка практика останува во срцето на нашата глобална работа.

Групата за реформи во управувањето (ГРГ) го исполни својот мандат, а ИБА му се заблагодарува на професорот Хас и неговиот тим што ги препорачаа сите неопходни реформи во управувањето и следење. ИБА е посветена на најдобрите практики на управување и на следење на сите препораки на ГРГ и завршување на процесот на реформи. Претстојниот конгрес ќе го отфрли митот и сите сомнежи за посветеноста на ИБА за добро владеење.

ИБА е уверена дека го имплементирала огромното мнозинство од препорачаните реформи. Додека останатите се работи во тек, најголемите аспекти од оваа работа се завршени. Сметаме дека МОК не е добро информиран за моменталната финансиска состојба на ИБА, но остануваме отворени за секое барање за споделени информации. ИБА не се грижи за работата на овој простор, но како и сите организации кои се развиваат, ние продолжуваме да се стремиме кон подобро во сè што правиме. Забележете дека реструктуирањето на персоналот на канцеларијата во Лозана беше неопходен процес за нејзино континуирано непречено функционирање напред; ефективна работна средина со здрава структура ќе обезбеди непречена и ефикасна испорака на нашите KPI.

„A Look forward to“ е одличната работа на независна маркетинг програма која ќе биде објавена многу наскоро; Имаме договори со два главни спонзори. Дополнителни добри вести; нов натпреварувачки систем, со Светската боксерска турнеја, која започнува во средината на октомври во Марибор. Обезбедивме и домаќини на Светското првенство за 2023 година“, се вели во реакцијата на ИБА.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО