Листа на светски шампиони во бокс во секоја тежинска категорија

Во професионалниот бокс има 17 тежински категории и пет главни признати појаси за секоја од категориите: ВБА, ВБЦ, ИБФ, ВБО и Ринг.

Четирите главни боксерски организации кои го доделуваат шампионскиот појас се ВБА, ВБЦ, ИБФ и ВБО, додека Ринг се доделува од 1922 година од американскиот боксерски магазин „Ринг“.

Боксерите често се борат во различни тежински категории за да ги зголемат шансите за успех, а Мани Пакијао моментално е единствениот борец кој има титули во осум дивизии.

Ова се светските шампиони во секоја боксерска тежинска категорија на секоја светска организација:

Тешка:
ВБА: Александар Усик
ВБЦ: Александар Усик
ИБФ: Даниел Дубоа
ВБО: Александар Усик
Ринг: Александар Усик

Бриџер (90,7 – 101,6 кг):
ВБА: Нема
ВБЦ: Лоренс Околи

Крузер (79,4 – 90,7 кг):
ВБА: Жилберто Рамирез
ВБЦ: Ноел Гевор Микаелијан
ИБФ: Џаи Опетаја
ВБО: Крис Билам-Смит
Ринг: Џаи Опетаја

Полутешка (76,2 – 79,3 кг):
ВБА: Дмитри Бивол
ВБЦ: Артур Бетербиев
ИБФ: Артур Бетербиев
ВБО: Артур Бетербиев
Ринг: Нема

Супер-средна (72,6 – 76,2 кг):
ВБА: Канело Алварез
ВБЦ: Канело Алварез
ИБФ: Канело Алварез
ВБО: Канело Алварез
Ринг: Канело Алварез

Средна (69,9 – 72,6 кг):
ВБА: Ерисландри Лара
ВБЦ: Карлос Адамес
ИБФ: Јанибек Алимханули
ВБО: Јанибек Алимханули
Ринг: Нема

Супер-велтер  (66,7 – 69,9 кг):
ВБА: Израел Мадримов
ВБЦ: Себастијан Фундора
ИБФ: Бахрам Муртазалиев
ВБО: Себастијан Фундора
Ринг: Жармел Шарло

Велтер (63,5 – 66,7 кг):
ВБА: Теренс Крафорд
ВБЦ: Марио Бариос
ИБФ: Јарон Енис
ВБО: Теренс Крафорд
Ринг: Теренс Крафорд

Супер-лесна (61,2 – 63,5 kg):
ВБА: Исак Круз
ВБЦ: Алберто Пуело
ИБФ: Лијам Паро
ВБО: Теофимо Лопез
Ринг: Теофимо Лопез

Лесна (59 – 61,2 kg):
ВБА: Џервонта Дејвис
ВБЦ: Шакур Стивенсон
ИБФ: Васил Ломаченко
ВБО: Денис Беринчик
Ринг: Нема

Супер перо (57,2 – 59 kg):
ВБА: Ламонт Роуч Јуниор.
ВБЦ: Робсон Консеикао
ИБФ: Ентони Какас
ВБО: Емануел Наварете
Ринг: Нема

Перо (55,3 – 57,2 kg):
ВБА: Ник Бол
ВБЦ: Реј Варгас
ИБФ: Луис Алберто Лопез
ВБО: Рафаел Еспиноза
Ринг: Нема

Супер-бантам (53,5 – 55,3 кг):
ВБА: Наоја Инуе
ВБЦ: Наоја Инуе
ИБФ: Наоја Инуе
ВБО: Наоја Инуе
Ринг: Наоја Инуе

Бантам (52,2 – 53,5 кг):
ВБА: Такума Инуе
ВБЦ: Јунто Накатани
ИБФ: Риосуке Нишида
ВБО: Јошики Такеи
Ринг: Нема

Супер-мува (50,8 – 52,2 кг):
ВБА: Фернандо Мартинез
ВБЦ: Џеси Родригез
ИБФ: Фернандо Мартинез
ВБО: Косеи Танака
Ринг: Џеси Родригез

Мува (49 – 50,8 кг):
ВБА: Сеиго Јури Акуи
ВБЦ: Нема
ИБФ: Нема
ВБО: Нема
Ринг: Нема

Папир (47,6 – 49 kg):
ВБА: Кенширо Тераџи
ВБЦ: Кенширо Тераџи
ИБФ: Сивенати Нонтшинга
ВБО: Џонатан Гонзалес
Ринг: Кенширо Тераџи

Сламка (до 47,6 кг):
ВБА: Таманун Нијомтронг
ВБЦ: Мелвин Ерусалим
ИБФ: Џинџиро Шигеока
ВБО: Оскар Колазо
Ринг: Нема.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО