Ленокс Луис го предвиде исходот од можната борба меѓу Фјури и Усик: Добар мал борец го може тоа

Во моментов нема индикации дека борбата за обединување на титулата во тешка категорија меѓу Тајсон Фјури и Aлександaр Усик би можела да биде договорена наскоро.

Но, последниот апсолутен боксерски шампион во тешка категорија Ленокс Луис го предвиде исходот од можната борба меѓу Тајсон Фјури и Aлександaр Усик.

Фјури ја има титулата во ВБЦ, додека Усик ги има појасите на ВБА, ВБО и ИБФ.

Украинецот неодамна го победи Даниел Дубоа со нокаут во деветтата рунда, додека Џипси Кинг следниот месец ќе боксirа против Френсис Нгану.

Во своето последно интервју Луис откри кој според него би имал предност во евентуален меч за апсолутен шампион.

„Усика не може да се потцени. Тој е непобедливиот светски шампион во тешка категорија“, изјави Ленокс Луис.

Неговото внимание го привлече начинот на тренирање на Усик, кој покрај физичкиот тренинг, се фокусира и на менталната подготовка. Но, тој истакнува дека Фјури, со оглед на неговата физичка големина, би имал огромна предност пред Усик, кој досега не се борел со таков противник.

„Кога тренира за борба, Усик одлично се подготвува психички и физички. Доаѓа во рингот за да победи, но сега не би го чекал противник од негова висина“, изјави Ленокс Луис и додаде:

„Тој би се борел против тип кој е висок 206 сантиметри, боксира од стандарден и контрагард, а исто така одлично се движи во рингот. Но, секогаш велам дека доброто мал тип победува добро големо момче“.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО