Френсис Нгану: Не ги знаев правилата во првата борба во УФЦ

Френсис Нгану е можеби најспектакуларниот борец во УФЦ.

Тој е џин тежок 130 килограми и висок 193 сантиметри, со долги раце и бодибилдерско тело. На крајот на краиштата, Нгану не е само бодибилдер, неговите мускули се колку што е можно пофункционални – тие имаат статичка сила, експлозивна сила, издржливост и способност да генерираат необична моќ на удар.

Не секој спортист може да се пофали со ова. Камерунецот еднаш ја покажа оваа брутална сила во борбата со Алистер Оверем. На овој меч Нгану go забележа еден од најбруталните нокаути во историјата на ММА. Силата на Нгану многу брзо го издигна на врвот на спортот.

Во моментов е неприкосновен шампион во најголемата ММА организација во светот. Зборувајќи неодамна за оваа своја сила во разговор за GQ France, шампионот се потсети не само на борбата со Оверем, туку и на дебитантската борба против Луис Енрике. Во неговата прва борба во УФЦ, Нгану не ги знаел правилата.

„Кога ја одработив мојата прва борба во УФЦ, навистина не ги знаев правилата. Никогаш не сакав да влезам во УФЦ. Се занимавав со ММА само две години. Бев импресиониран од она што ми го кажаа за мојот противник Луис Енрике.

Конечно, морав да се смирам и да си речам: „Ти си моќен и силен. Вие сте огромни. Тоа е само борба. Не можеш да се плашиш од друг маж“. На нашата средба успеав да го грабнам.

Тој се обидуваше да ги ослободи рацете, влечеше, влечеше, влечеше, а јас реков: „Дали се шегува, или навистина тоа му е целата сила?“ И тогаш реков: „Одлично. Ја почувствував неговата моќ“.

Пред борбата со Оверем знаевме дека иако е познат удирач, не би сакал да има ништо со мене во стој. И штом почна борбата, веднаш ме стави во клинч.

Ми се чини дека тоа беше негова голема грешка, затоа што мерев, ја почувствував неговата моќ. Тогаш си реков: „Тоа ли е сета негова моќ? Ја измерив неговата сила, а потоа дојде време да ја почувствува мојата сила“.

Нгану моментално се заздравува од операцијата на коленото. Се очекува тој да се врати на почетокот на 2023 година.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО