Џошуа ги објасни влошените односи со Луис и се заблагодари на Кличко

39

Ентони Џошуа посвети повеќе внимание на влошените односи меѓу него и легендата Ленокс Луис.

По поразот од Енди Руиз, последниот неприкосновен шампион го критикуваше ЕЏ и го советуваше да си го смени тренерот, додека сегашната бокс ѕвезда во тешка категорија за возврат ја нарече легендата „кловн“. Сега Џошуа зборуваше за детали, а од неговата приказна е јасно дека тој бил разочаран од Луис порано во својата професионална кариера.

„Секој во одреден момент е аутсајдер, секогаш се сомневаат луѓе. И за „лошото момче“ – секогаш велам дека сум тој што сум. Не зборувам многу, но ако продолжите да ме туркате и да ме туркате до аголот, ќе започнам да лаам и да гризам. Не сум тип што се конфронтира, мислите ги задржувам за себе, но ако постојано се нервирам, порано или подоцна ќе избувнам. Ленокс не беше кловн како боксер, овој човек беше вистински ѕвер во рингот, имам слики од него по целата соба. Кога зборувам за боксот, многу го почитувам, но кога седиме околу масата како мажи, само сакам почит кон помладата генерација, но чувствувам дека кога станува збор за мене, тој е различен. Тоа е како тој да рече: „Ентони се крие од некого, тој е тоа или она“, и се прашувам зошто тој секогаш ме напаѓа наместо да се обидува да ми помогне кога ми треба. Луис никогаш не го презеде првиот чекор, никогаш не ме повика. Отидов во Јамајка да го видам кога сакав да бидам професионалец. Тој имаше план за тешка категорија и за тоа што сака да направи со мене, но не мислам дека работите минаа добро по она што сакав да го сторам и да го следам неговиот пат. Потоа,единственото нешто што сум го чул од Луис е преку социјалните медиуми или нешто слично. Личноста која одвојува време да ме повика и воопшто не е активна преку Интернет, е Владимир Кличко. Ми се јави и ме советува, нема интерес да го прави тоа на Интернет, само го крева телефонот и, како човек на човек, ми кажува што мисли дека треба да направам. И навистина го ценам тоа“, рече Џошуа.