Артур Бетербиев: Мојата иднина не ја поврзувам со Канада, туку со Русија

Артур Бетербиев може да земе канадско државјанство, но тој не се чувствува Канаѓанец и не гледа иднина таму.

Артур е обединет шампион во полутешка категорија, со титулата ИБФ од 2017 година, титулата ВБЦ од 2019 година и титулата ВБО од 2022 година. Тој има скор од 19-0 во рингот и секоја своја борба ја добивал со нокаут.

Бетербиев е родум од Дагестан, но тој е Чеченец. Планира да се врати во Русија бидејќи таму ја гледа својата иднина.

„Роден сум во Дагестан, но сум Чеченец. Неодамна во Англија ме прашаа: „Дали си горд што доаѓаш од истото место како Хабиб, Ислам Махачев?“ По националност сум Чеченец. Во Канада сум веќе 10 години.

Кога се преселив таму, на сите ни беше тешко. Ми ставија услов да се преселам со семејството. Да не беше тоа, веројатно ќе одев напред-назад.

По првите борби луѓето почнаа да ме препознаваат во градот. Потоа кај мене дојдоа судовите. Кога требаше да вложат пари во мене за да ме подигнат, напротив, ми судеа.

И мајка ми е во Канада. Јас сум најмладиот во семејството. Јас сум среќен. Заедно живееме дома. Мама подготвено се согласи да дојде. Отпрвин не доаѓаше, па дома и здодеа.

Всушност, нема да кажам дека иднината ја поврзувам со Канада. Повеќе се формирав како личност во Русија. Би сакал да се вратам, да продолжам да живеам во Русија. Ама децата – не знам како ќе размислуваат.

Во лето, мора да одиме во Русија на три месеци. Моето семејство многу ја сака Русија. Веројатно затоа што нема училиште, затоа сакаат да дојдат овде“, изјави Артур во неодамнешното појавување на подкаст.

Артур моментално е во преговори за борба со Калум Смит.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО