Абдулрашид Садулаев ќе настапи на Европското првенство во борење

240

Абдулрашид Садулаев планира да учествува на Европското првенство во борење кое ќе се одржи од 28 март до 3 април во Будимпешта. Садулаев е 5-кратен светски шампион, 4-кратен европски шампион и 2-кратен олимписки шампион.

Селекторот на руската репрезентација Џамболат Тедеев изјави дека Абдулрашид прво ќе треба да победи на еден натпревар, а потоа да учествува на Европското првенство. Аварскиот тенк ќе мора да го победи оној кој ќе го освои турнирот во спомен на Иван Јаригин.

Турнирот ќе се одржи во Краснојарск од 27 до 30 јануари. Тедеев вели дека Садулаев моментално тренира во својот дом во Дагестан. Садулаев има скор од 143-2 во борбата и загубил само од Кајл Снајдер и Гамзат Османов.

Абдулрашид 3 пати му возврати на Снајдер за поразот и е во серија од 60 последователни победи. Дагестанската машина се смета за најдоминантниот борач во светот во моментов.