ВКФ пресмета колку чини успехот на еден каратист! Каде е нашето карате во оваа пресметка?

Одамна е познато дека големите и врвни натпревари бараат многу пари. Дали е тоа само подготовката? Спортот е скапа играчка. Затоа треба внимателно да размислите кој и каде припаѓа? А што и колку вреди, која е целта? Треба ли да бидеме повнимателни? Како да направите селекција? Каде е улогата на тренер?

Светската карате федерација (ВКФ) направи пресметка колку ќе чини еден натправрувач во 2024 година да настапи на врвните меѓународни натпревари. Таа цифра е од 50 до 100 илјади евра.

Значи, ако сакаме медали во каратето, формулата е позната.

Колку е подготвена нашата федерација да ја прати програма на ВКФ? Каков е и каков ќе односо на КФРМ спрема клубовите кои вложуваат?

Дали ќе продолжиме да живееме во лажни надежи? Дали каратето ќе се ослободи полтронскиот однос? Дали во нашата држава ќе се практикува само детско карате? И, зошто се прави така?

Ова се само дел од прашањата кои се наметнуваат за успехот на нашето карате.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО