ВБЦ сака повеќе судии во борбата Фјури против Усик

Шефот на Светскиот боксерски совет (ВБЦ) Маурицио Сулејман повторно предложи да се прошири судиската комисија во борбата за титулата апсолутен светски шампион во тешка категорија меѓу Британецот Тајсон Фјури и Украинецот Александар Усик.

Борбата меѓу Александар Усик и Тајсон Фјури ќе се одржи на 18 мај во Ријад (Саудиска Арабија). Сулејман смета дека повеќето судии се гарант за победата на оној кој повеќе ја заслужува, доколку се донесе одлука.

„Се чини дека сите се задоволни со својот бизнис како и обично и не сакаат промена. Колку повеќе висококвалификувани судии работат заедно, толку подобро. Ако двајца судии имаат лоша вечер во борба, тогаш битката се решава 2-1.

Со шест судии резултатот ќе биде 4-2 и тогаш е многу поголема веројатноста за победа на вистинскиот борец. Имаме премногу поделени одлуки во последно време. Ова не е нормално“, рече Сулејман.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО