ВБЦ објасни зошто нема да ги промени прописите за женскиот бокс

Светскиот боксерски совет објави официјално соопштение за да ја објасни одлуката да не прави измени во правилата за женскиот бокс, и покрај прилагодувањата направени од другите големи боксерски организации.

„Боксот не е само прашање на избор, тој бара од нас да ги почитуваме природните рамки, правила и мерки на претпазливост. Правилата се недискриминаторски, неспорни и несексистички. Тие се засноваат на наука, стручност, чесност и пред се безбедност“, се вели во дел од јавниот оглас на ВБЦ.

Одлуката на Аманда Серано да се откаже од титулата во ВБЦ предизвика контроверзи откако таа повика на промена на правилата кои ги регулираат натпреварите во женскиот шампионат. Нејзиното инсистирање е 12 рунди по 3 минути, како во машкиот бокс.

Сегашните регулативи на советот наведуваат дека жените се борат по 10 рунди од по 2 минути.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО