Таиџи Казе – 10 години без великанот на каратето

Kaze

Денес се навршија 10 години од смртта на великанот на карате спортот, Таиџи Казе, кој почина на 24 ноември 2004 година. Казе е значаен за македонското карате, бидејќи во неговите денови на зародиш, тој држеше семинари во Македонија, а Охрид беше базата на шотокан каратето, од кој произлегоа многу мајстори на карате спортот. Од друга страна, до крајот на неговото битисување Мирче Опеловски му беше прв асистент во ВСКА.

kaze jositakka

Денес многу клубови го одбележаа заминувањето на Казе од овоземскиот живот. Така беше и во Шотокан Карате-До Академијата КАЗЕ-ХА Македонија, при што во негова чест беше одржан меморијален тренинг во Хонбу дозо на ШКК Јошитака.

Jositakka za kazee

-Поминаа точно 10 години откако татко ми почина. Во нашата култура, ние го празнуваме овој, посбен ден, со семејството и блиските пријатели.

Ви благодариме за да се сеќаваме… – напиша ќерката на Казе на својот фејсбук профил, Сахико Казе.

ОС!

kazeeee


ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ПОПУЛАРНО